skip to Main Content

Na području HNK/Ž-a kreće program ranog otkrivanja raka dojke

Nakon što je u SKB Mostar i Domu zdravlja Konjic završen pilot program ranog otkrivanja raka dojke o čemu je Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi informiralo i Vladu HNK/Ž.U Zavod za javno zdravstvo HNK/Ž  potpisani su ugovori o sudjelovanju u provedbi programa i s ostalim zdravstvenim ustanovama koje su izrazile spremnost za sudjelovanjem.

Potpisivanjem ugovora, započinje implementacija programa na cijelom prostoru Kantona, a mamografske jedinice u kojima će biti obavljan e-skrining su u Mostaru, Čitluku, Prozoru/Rami, Čapljini i  Konjicu.  Žene u opštinama u kojima nema mamografskih jedinica, preglede će obavljati u najbližim opštinama koje ih imaju. Pozivi za mamografske preglede biće upućeni svim ženama starosne dobi od 45 do 69 godina, koje su ponovno pozvane da se odazovu na preventivni pregled i time iskažu odgovornost za svoje zdravlje.

Tokom današnjeg potpisivanja ugovora, istaknuto je i to kako je odaziv pozvanih žena za vrijeme provođenja pilot programa bio preko 80 posto, što ukazuje na opravdanost njegovog uvođenja, dobru pripremu i organizaciju, kao i visoko podignutu svijest žena o potrebi redovnih mamografskih pregleda.

Podržavajući ovaj program, Zavod za javno zdravstvo HNK/Ž iskazao je  opredijeljenost ka jačanju zdravstvene prosvjećenosti o značaju preventivnih pregleda.

Back To Top