skip to Main Content

Preporuke za stanovništvo u stanju prirodne nesreće izazvane poplavama

Nakon poplava i klizišta na području općine Jablanica i Grada Konjica, Zavod za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona/županije izdaje sljedeće preporuke za zaštitu zdravlja i sigurnosti stanovništva:

  • Vodu sa česme ne treba piti dok se ne dobiju pouzdani dokazi da je sigurna za konzumaciju. Do tada treba piti prokuhanu, dezinficiranu ili flaširanu vodu.
  • Prokuhavanje vode treba vršiti tako da se nakon što proključa, voda pusti da ključa najmanje 5 minuta, kako bi se uništili uzročnici bolesti, a zatim se prohladi i koristi u toku istog dana.
  • Ako je voda zagađena hemikalijama, prokuhavanje je neće učiniti prikladnom za piće i takva voda se ne smije koristiti.
  • Higijenski neispravna voda se ne smije upotrebljavati ni za pranje suđa, zuba, lica, ruku, pranje i pripremu namirnica.
  • Lična higijena je u kriznim situacijama posebno važna. Prvenstveno je važno često pranje ruku uz upotrebu sapuna (prije jela, nakon upotrebe WC-a, nakon čišćenja naplavnog otpada i nakon rukovanja artiklima koji su došli u kontakt sa naplavnom ili kanalizacijskom vodom). Posebnu pažnju treba obratiti na čistoću ruku kod djece i starijih osoba.
  • Ako dođe do povređivanja, važno je znati da se otvorene rane moraju očistiti i zaštititi flasterom ili zavojem, kako bi se spriječila infekcija, te da se mora spriječiti kontakt rane sa nečistom vodom. Nekada je potreban i dodatni tretman (npr. vakcinisanje protiv tetanusa), a ljekarsku pomoć je obavezno potražiti ako se pojave crvenilo, otok ili gnojni iscjedak na rani.
  • Ljekarsku pomoć treba potražiti i u slučaju pojave mučnine, povraćanja, slabosti, proliva, povišene temperature itd.
Back To Top