skip to Main Content

Početak imunizacije protiv HPV u HNK/Ž

U sklopu pilot programa besplatne vakcinacije protiv humanog papiloma virusa (HPV infekcije) u Federaciji Bosne i Hercegovine, 25.04.2023. godine je službeno počela vakcinacija protiv HPV virusa za djevojčice 8. i 9. razreda osnovnih  škola u Gradu Mostaru. Pilot program provodi se u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, Zeničko – dobojskom kantonu i Tuzlanskom kantonu, u planu je svakako  da se na jesen nastavi vakcinacija i u drugim kantonima. Vakcina se daje u dvije doze u razmaku od 6 mjeseci. Ciljana skupina djevojčica će biti proširena ukoliko ne bude dovoljan odaziv u prve dvije sedmice.

Na vakcinaciju djevojčice dolaze u pratnji roditelja ili same uz potpisan obrazac o informiranom pristanku roditelja koji će biti dostupan u cijepnom centru. Vakcinacija će se vršiti u cijepnom centru Doma zdravlja Mostar (bulevar) radnim danima od 12.00 do 14.00h.

Gardasil je naziv vakcine koja će biti ponuđena djevojčicama u HNK/Ž, a proizvodi je Merck Sharp & Dohme. To je kvadrivalentna (četverovalentna) vakcina/cjepivo koja djeluje na četiri soja humanog papiloma virusa (HPV) i to HPV-6, 11, 16 i 18. Ovo je u suštini vakcina protiv raka grlića materice, odnosno prva vakcina protiv bilo kojeg tipa karcinoma. HPV-16 i HPV-18 uzrokuju oko 70% svih karcinoma grlića materice, dok HPV-6 i HPV-11 uzrokuju oko 90% slučajeva genitalnih bradavica.

Za sve dodatne informacije kontaktirajte Službu za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo HNK/Ž – 036-551-478 ili na info@zzjz.ba .

Back To Top