skip to Main Content

Svjetski dan bez duhanskog dima 2024.

Godišnje otprilike šest miliona ljudi umre od bolesti povezanih s duhanom, oko 1,2 miliona od posljedica izloženosti nepušača duhanskom dimu, dok se predviđa da će se taj broj povećati na više od osam miliona do 2030. godine.Svake godine, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) obilježava 31. maj kao Svjetski dan bez duhanskog dima. Njihov cilj je širenje svijesti o rizicima upotrebe duhana i kako svijet možemo osloboditi duhana.

Tema Svjetskog dana nepušenja 2024. godine je „Zaštita djece od uticaja duhanske industrije“ kako bi se zaštitilo zdravlje budućih generacija i osiguralo da upotreba duhana, duhanskih i nikotinskih proizvoda nastavi opadati. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije djeca i mladi koriste e-cigarete po stopi većoj od odraslih u svim regijama svijeta, a globalno se procjenjuje da 37 miliona mladih u dobi od 13-15 godina koriste duhan.

Svjetska zdravstvena organizacija poziva vlade zemalja članica da zaštite mlade ljude od konzumiranja duhana, e-cigareta i drugih nikotinskih proizvoda zabranom ili strogom regulacijom ovih proizvoda. Preporuke Svjetske zdravstvene organizacije uključuju stvaranje zatvorenih javnih mjesta 100% bez pušenja, zabranu aromatiziranih e-cigareta, zabranu marketinga, reklamiranja i promocije, veće poreze, povećanje svijesti javnosti o obmanjujućim taktikama koje koristi duhanska industrija i podršku inicijativama za obrazovanje i podizanje svijesti mladih.

Zavod za javno zdravstvo HNK/Ž u saradnji sa Srednjom građevinskom školom Mostar  obilježili su Svjetski dan nepušenja. Učenicima je održano predavanje o štetnosti duhana i duhanski proizvoda kao i predavanje o štetnosti bezdimnih duhanskih proizvoda i nikotinskih proizvoda po zdravlje mladih. Učenicima i radnicima škole podijeljeni su edukativni i promotivni materijali.

 

Back To Top