skip to Main Content

Svjetski dan planete Zemlje 2024.

Dan planeta Zemlje obilježava se 22. aprila širom svijeta aktivnostima kojima se želi potaknuti stanovništvo o jačanju svijesti prema prirodnom okolišu.
Sve je počelo u januaru, davne 1969. godine kada je došlo do velikog izlijevanja nafte u Santa Barbari (Kalifornija), pri čemu se iz bušotine izlilo više od tri milijona galona nafte što je rezultiralo smrću više od 10.000 morskih lavova, morskih ptica, tuljana i dupina i dovela do velikih prosvjednih akcija širom SAD-a.
Iste godine je prvi put predstavljena ideja obilježavanja Dana planeta Zemlje, ali službeno se obilježava od 1992. kada je održana Konferencija Ujedinjenih naroda (UN) o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru.
Danas se ovaj dan obilježava širom svijeta različitim manifestacijama u cilju skretanja pažnje građanima na značaj očuvanja prirode i sprječavanja negativnih posljedica po okoliš. Cilj obilježavanja tog datuma je upozorenje na opasnosti koje prijete životu na Zemlji, ekosistemima i urbanim zonama, usljed razvoja industrije, povećane potrošnje energije, globalnog zagrijavanja i klimatskih promijena.
Tema ovogodišnjeg obilježavanja je “Planet protiv plastike„!
Dok se svijet suočava s krizom plastike, njena proizvodnja je dosegla 380 miliona tona godišnje, a prosječna osoba proizvede pola kilograma plastičnog otpada svaki dan. Osim što plastika ozbiljno ugrožava napore da se porast globalne temperature zadrži ispod 1,5°C, zagađenje plastikom se nalazi svuda oko nas, ali i u nama.
U svijetu se u prosjeku proizvede milion plastičnih kesa u minuti, koriste se nekoliko minuta,a njihova razgradnja traje vjekovima. U procesu razlaganja plastike u mikroplastiku, oslobađaju se otrovne hemikalije koje zagađuju našu hranu, izvore vode i cirkulišu u zraku koji udišemo. Plastika negativno utječe na ljude i okoliš u svakoj fazi svog životnog ciklusa.
Za Dan planeta Zemlje 2024. EARTHDAY.ORG je za dobrobit zdravlja ljudi i planeta, a u cilju izgradnje budućnosti bez plastike za generacije koje dolaze, pokrenuo akciju smanjenja proizvodnje plastike za 60% do 2040. god.

Da bi se postiglo zahtjevano smanjenje, ciljevi EARTHDAY.ORG su:
– promovisanje široke javne svijesti o šteti koju plastika nanosi zdravlju ljudi, životinja i cjelokupnog biološkog diverziteta i zahtijevanje provođenja dodatnih istraživanja o njezinim zdravstvenim implikacijama, uključujući objavljivanje svih informacija u vezi s njegovim učincima javnosti;
– brže ukidanje sve plastike za jednokratnu upotrebu do 2030. i realizaciju obveze postupnog ukidanja iz Ugovora Ujedinjenih naroda o onečišćenju plastikom 2024.;
– zahtjevne politike kojima će se okončati pošast tzv. “brze mode” i ogromne količine plastike koju ona proizvodi i koristi i
– ulaganje u inovativne tehnologije i materijale za izgradnju svijeta bez plastike.

Učinimo i sami makar i najmanji korak u očuvanju Zemlje, VEĆ SADA:

– izbjegavajmo korištenje jednokratne plastike, posebno kesa i boca za piće;
– suzdržimo se od nepotrebne kupovine i impulsivnog šopingiranja, jer svaka nova kupovina podrazumijeva budući otpad – šta s njim?;
– birajmo proizvode koji u pakovanju koriste malo ili nimalo plastike;
– izbjegavajmo kupovinu proizvoda od plastike, uvijek postoji alternativa;
– čuvajmo našu planetu, jer za nju ne postoji alternativa!

Izvori:
https://www.earthday.org/planet-vs-plastics/

Back To Top