skip to Main Content

Svjetska sedmica imunizacije

Svake godine, u zadnjoj sedmici aprila/travnja, obilježava se Evropska sedmica imunizacije i Svjetska sedmica imunizacije, čime se želi upozoriti na značaj imunizacije u sprječavanju ili znatnom smanjenju obolijevanja djece i svih dobnih skupina od raznih zaraznih bolesti (vakcinalno preventabilne bolesti).

Imunizacija je jedna od najuspješnijih priča u medicini i javnom zdravstvu i pri tome godišnje spašava između 3.5 do 5 miliona života. Danas se svakim danom razvijaju i nove vakcine tako da mi u Federaciji BiH imamo vakcine protiv 10 teških bolesti u obaveznom programu imunizacije.

Pandemija uzrokovana COVID-19 širom svijeta dovela je do otežanog funkcioniranja zdravstvenih sistema što se odrazilo i na provođenje imunizacijskog programa, te  znatan broj djece nije primio rutinske vakcine rezultirajući ugroženošću od obolijevanja od mnogobrojnih vakcinalno preventabilnih bolesti.

SZO navodi da 2021. godine 40 miliona djece nije primilo MRP cjepivo (imunizacija protiv ospica, zaušnjaka i rubeole), kao i da je bilo 9 miliona oboljelih i 128 000 umrlih od ospica u 2021. godini u svijetu uslijed neredovitog provođenja imunizacijskog programa uvjetovano COVID-19. Navedeni su slučajevi dječje paralize u SAD-u i Engleskoj uslijed niske procijepljenosti protiv dječje paralize. 

Vakcinaciju treba shvatiti kao cjeloživotnu preventivnu aktivnost, tj. sva životna doba trebaju imati kompletan vakcinalni status!

Imunizacija za sve!

Budimo odgovorni!

Back To Top