skip to Main Content
Mil

Održano predavanje povodom Svjetskog dan dijabetesa 2022. godine

U organizaciji Zavoda za javno zdravstvo HNK/Ž  14.11.2022. godine održano je predavanje povodom obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa. Pozdravne riječi kao i uvodno predavanje je vodio prim.dr. Eniz Čolaković, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK/Ž , te istakao važnost ovakvih sastanaka.
Prim.dr. Eniz Čolaković je istakao da sa  javnozdravstvenog aspekta, značaj dijabetesa je u tome što je to bolest koja u cijelom svijetu ima trend porasta kako u razvijenim, tako i u zemljama u razvoju. Na području HNK/Ž u periodu od 2017.-2021. godine registrovano je 600 osoba oboljelih od diabetes mellitusa u svim dobnim skupinama.Najveći broj oboljelih zabilježen je u 2017. godini i to 178 slučajeva sa incidencom od 81.9/100.000 stanovnika.
Nakon toga je slijedilo predavanje dr. Indire Brković na temu hipoglikemija koje je ujedno bilo i glavno predavanje.Na samom kraju se obratila gđa Branka Varga ispred udruge dijabetičara u HNK/Ž – centar Insula koja je istaknula jako važne probleme s kojima se susreću dijabetičari, te ujedno i prezentirala rad udruge. Predavanju su prisustvovali i predstavnici zdravstvenih institucija u HNK/Ž, kao i predstavnici Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK/Ž.
 
 

 

Back To Top