skip to Main Content

Svjetska sedmica dojenja, moto: “Osnažimo roditelje – omogućimo dojenje”

Svjetska sedmica dojenja u svijetu se obilježava svake godine od 1. do 7. augusta, dok se u Federaciji BiH obilježavanje sedmice dojenja odvija početkom oktobra.
Moto ovogodišnje Svjetske sedmice dojenja je “Osnažimo roditelje – omogućimo dojenje”, a cilj je informisati širu i stručnu javnost o značaju dojenja, njegovim dobrobitima za dijete, majku, zajednicu i cijelo društvo, za zdrav rast i razvoj djece i njihov budući doprinos

Predavanjem na temu ‘Osnažimo roditelje – omogućimo dojenje’ u Mostaru je obilježen Svjetski tjedan dojenja. Na spomenutu temu govorio je prim.dr. Eniz Čolaković spec.hig. i zdr.eko. iz Službe za higijenu i zdravstvenu ekologije Zavoda za javno zdravstvo HNK/Ž, prim.mr.sc.dr. Alma Vila Humačkić specijalista ginekologije i akušerstva je govorila na temu ‘Uticaj dojenja na psihofizički razvoj djeteta’, dok je dr. Šejla Balić specijalista ginekologije i akušerstva govorila o temi ‘Prednosti dojenja’. “Osnovni cilj ovog predavanja je bio da upozna stručna javnost o značaju dojenja kako za majku, tako i za dijete, te i za čitavu društvenu zajednicu.

Bebe se kroz dojenje povezuju s majkom i dokazano je da bebe koje doje u kasnijem razvoju imaju veći postotak samouvjerenosti, da imaju bolji IQ, otvorenije su i imaju manji postotak depresije.

Akcenat je na zaposlenim majkama, gdje je cilj da majke od strane poslodavaca dobiju najmanje 18 tjedana plaćenog odsustva. Odsustvo s posla ne podrazumijeva samo majke, nego i očeve novorođenčadi. Kroz predavanja se govorilo o značaju majčinog mlijeka, jer je to nešto što je najzdravije, najjednostavnije i potpuno je besplatno”, kazao je između ostaloga dr. Eniz Čolaković. Prema riječima Čolakovića, dojenje osim djeci, pomaže i majkama. Pa je naveo kako dojenje pomaže u vraćanju materice u stanje prije poroda, smanjuje se postporođajno krvarenje, te između ostaloga smanjuje i obolijevanje od karcinoma dojke.

Prirodna prehrana je najbolji način prehrane djece. Kada vidimo sve prednosti dojenja, postavlja se pitanje zašto nemamo toliko dojilja. Iz bolnice ‘dr. Safet Mujić’ izađe 90 posto njih koje doje tijekom hospitalizacije (24 do 48 sati), a ovaj mali procenat dojilja ne doji iz medicinskih razloga”, kazala je dr. Vila Humačkić. Dodala je da se od navedenog postotka (90 posto žena koje doje tijekom hospitalizacije) po izlazsku iz bolnice broj desetkuje, te imamo svega 50-60 posto žena koje doje prvih šest mjeseci djetetovog života. Taj period djetetovog života je krucijalan, jer je jedini način ishrane bebe kroj dojenje.    “Osim što bebe kroz dojenje dobivaju hranu, one na taj način ostvaruju potrebni kontakt s majkom za kojim teže, te i to treba ispoštovati”, izjavila je Vila Humačkić.

Inače, ciljevi Svjetske sedmice  dojenja su informirati ljude o vezi između spolno ravnopravne socijalne zaštite roditelja i dojenja, utemeljiti roditeljske vrijednosti, kao i spolno ravnopravne socijalne norme na svim nivoima kako bi se podržalo dojenje, uključiti pojedince i organizacije kako bi se postigao što bolji efekat i potaknuti akciju za spolno ravnopravnu socijalnu zaštitu kako bi se unaprijedilo dojenje.

Back To Top