skip to Main Content

EDUKACIJA DOKTORA MRTVOZORNIKA

Zavod za javno zdravstvo Hercegovačko Neretvanskog Kantona/Županije je  uz pokroviteljstvo  Ministarstvo zdravstva,rada i socijalne skrbi HNK/Ž  organizovalo edukaciju za mrtvozornike i ovlaštene doktore medicine iz oblasti mrtvozorstva, prema Pravilniku o načinu pregleda umrlih, te utvrđivanju vremena i uzroka smrti („Službene novine FBiH“ broj: 79/13 i 9/14).

U prostorijama Zavoda za javno zdravstvo HNK/Ž 07.12.2019. godine održana je edukacija  ljekara mrtvozornika . Predavači su bili Prof .dr. Sabina Silajdžić specijalista sudscke medicine i dr. Milan Radojičić. Plan edukacije uključivao je  teoretski i praktični dio, u trajanju od po 6 sati, nakon čega je  realiziran ispit za polaznike edukacije. Edukaciji su prisustvovala 62 ljekara iz svih zdravsvenih ustanova  sa područja HNK/Ž.

Po završenoj edukaciji, doktori medicine koji su uspješno položili završni test (pismeni test provjere znanja) stekli su uslove za imenovanje ljekara mrtvozornika.

Polaznicima edukacije obratio se direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK/Ž  dr . Nermin Avdić i istakao važnost edukacije ljekara mrtvozornika i mortalitetne statistike.

Podaci mortalitetne statistike osiguravaju najvažnije pokazatelje za ocjenu zdravstvenog stanja stanovništva. U određivanju osnovnog uzroka smrti je od posebne važnosti pravilno ispunjavanje potvrde o smrt. Mortalitetna je statistika osnova za epidemiološka istraživanja o uzrocima smrti prema starosti, spolu i ostalim demografskim varijablama. Ona je ujedno i osnova za istraživanja o etiologiji bolesti i ocjeni dijagnostičkih postupaka koji se provode radi unaprjeđenja kvaliteta zdravstvene zaštite za oboljele.

Back To Top