skip to Main Content

U Mostaru obilježen Svjetski dan borbe protiv raka dojke

Karcinom dojke vodeća je bolest kod žena kada su u pitanju maligna oboljenja, ali također i smrtnost kod žena je najveća upravo od ove bolesti.

Pod sloganom “Nismo same imamo Vas” u srijedu je u Mostaru obilježen Dan roze trake s ciljem podizanja svijesti javnosti o karcinomu dojke – bolesti koja je stvarnost za milone žena i njihovih porodica svaki dan.

Članice Udruženja Novi pogled okupile su se na platou ispred Mepas Malla kako bi informisale javnost o ovoj opakoj bolesti, ukazale na važnost preventivnih pregleda i ranog otkrivanja karcinoma dojke, obilježavanje svjetskog dana borbe protiv raka dojke podržao je i Zavod za javno zdravstvo HNK/Ž.

Statistike pokazuju da je u Bosni i Hercegovini povećan broj oboljelih žena od svih vrsta karcinoma, a ubjedljivo na prvom mjestu je karcinom dojke.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu/županij (HNK/Ž) u Bosni i Hercegovini tokom 2018. godine prijavljena su 662 slučaja žena oboljelih od karcinoma.

Od toga 124 slučaja odnose se na karcinom dojke, podaci su Zavoda za javno zdravstvo HNK/Ž.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona Primarius dr. Nermin Avdić naveo je kako prema statističkim podacima u HNK/Ž, nažalost, dolazi do blagog povećanja oboljelih od karcinoma dojke.

Karcinom dojke vodeća je bolest kod žena kada su u pitanju maligna oboljenja, ali također i smrtnost kod žena je najveća upravo od ove bolesti – naveo je Avdić i podsjetio kako su  sve to bili razlozi da Vlada HNK/Ž, Ministarstvo zdravstva,rada i spcijalne skrbi, Zavod zdravstvenog osiguranja i Zavod za javno zdravstvo HNK/Ž pokrenu poseban program ranog otkrivanja raka dojke.

Program se već počeo provoditi u Mostaru i Konjicu gdje je do sada poslato oko 500 poziva ženama za pregled dojki na što se odazvalo njih oko 88 posto.

Program se vodi na taj način da nakon snimanja dva radiologa gledaju isti snimak, a ako se mišljenje ne podudara, onda treći radiolog vrši očitanje snimka. Nakon 20 dana žena će imati pristup internetskoj stranici gdje će vidjeti svoj nalaz, a nakon toga može otići porodičnom ljekaru oko detalja svoga nalaza – kazao je Avdić i naglasio da je karcinom dojke otkriven u početnoj fazi u 90 posto slučajeva izlječiv.

Predsjednica Udruženja Maja Memić upozorila je na povećanje bolesti karcinoma ne samo u HNK-u nego u cijeloj BiH, regiji i Evropi te naglasila važnost prevencije s obzirom na to da je kod nas još uvriježeno pravilo da se kod ljekara ide samo kada nas nešto boli, ali tada je, kaže, nažalost već kasno.

Od karcinoma dojke prije sedam godina oboljela je i Danijela Vojčić (41), članica Udruženja Novi pogled, koja naglašava kako čovjek nije svjestan ničije bolesti dok sam ne dođe u takvu situaciju.

– Jako mi je teško palo kada sam saznala da imam karcinom dojke, prvenstveno zbog djece koja su tada bila mala. Poslije sam shvatila da se može boriti s tom bolešću, i evo ja sam već sedam godina u toj borbi – kazala je Vojčić i istaknula kako u tome ima veliku podršku porodice.

Napomenula je kako svakodnevno priča o toj bolesti te savjetuje žene da vode računa o svom zdravlju i idu na preglede.

Podsjećamo, mjesec oktobar ili ružičasti mjesec u svijetu je prepoznat kao mjesec borbe protiv karcinoma dojke i posvećen je podizanju svijesti javnosti o toj opakoj bolesti, a roza traka postala je njezin simbol te podsjeća na važnost ranog otkrivanja i podrške oboljelima.

Back To Top