skip to Main Content

ODRŽANA EDUKACIJA ZA DOKTORE SPECIJALISTE RADIOLOGIJE ,RADIOLOŠKE INŽINJERE I TEHNIČARE

U prostorijama Zavoda za javno zdravstvo HNK/Ž održana je edukacija za doktore specijaliste radiologije, radiološke  inžinjere i tehničare vezano za provođenje Kantonalnoga programa ranog otkrivanja raka dojke za period od 2019. do 2022. godine.

Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona sa  Zavodom  za javno zdravstvo i Zavodom zdravstvenoga osiguranja organizovalo je edukaciju.

Edukacija je organizovana u saradnji s Kliničkim bolničkim centrom Rijeka, a predavači su bili eminentni stručnjaci iz područja radiologije: prof. dr. sc. Damir Miletić, predsjednik Hrvatskoga društva radiologa i predstojnik Kliničkog zavoda za radiologiju KBC Rijeka, dr. Emina Grgurević, specijalista radiologije, članica Nacionalne komisije za probir na rak dojke u Republici Hrvatskoj  i  Maja Karić, glavna radiološka tehnologinja Kliničkog zavoda za radiologiju KBC Rijeka

U uvodnom obraćanju, dr. sc. Goran Opsenica, ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite istakao je kako je cilj današnjih predavanja prenošenje iskustava u provođenju programa probira za rak dojke, budući da je Republika Hrvatska svoj nacionalni program usvojila još 2006. godine.

Prim. dr. Nermin Avdić direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK/Ž je ocijenio kako je riječ o izuzetno dobrom programu koji se temelji na evropskim smjernicama za osiguranje kvaliteta “skrininga” i dijagnostike raka dojke.

Avdić je naveo kako prema statističkim podacima u HNK/Ž, nažalost, dolazi do blagog povećanja oboljelih od karcinoma dojke i kako je od velike važnost sprovođenje programa ranog otkrivanja raka dojke.

Program obuhvaća žene od 45-69 godina starosti bez obzira na status zdravstvenog osiguranja i bit će provođen u javnim zdravstvenim ustanovama koje ispunjavaju uslove iz javnog poziva upućenog javnim zdravstvenim ustanovama koje pružaju usluge mamografskih pregleda na području Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Osnovni cilj Programa je otkrivanje raka dojke u početnom stadiju čime se omogućuje smanjenje smrtnosti od raka dojke, produljenje života oboljelih od raka dojke i poboljšanje kakvoće života bolesnica s rakom dojke.

Back To Top